Wat is psychotherapie?

Psychotherapie is een zeer gangbare behandelmethode die wordt toegepast bij psychische klachten of problemen. Samen met een psychotherapeut onderzoekt u in gesprekken eventuele oorzaken van uw klachten, factoren die uw klachten in stand houden en mogelijke oplossingen voor uw klachten.

Psychotherapie doe je niet zomaar. Het vraagt om de bereidheid om met een open blik naar uzelf, uw gevoelens, gedachten en gedrag te kijken. Psychotherapie is ook intensief; het kost veel energie en vaak veel tijd en kan confronteren met pijnlijke gevoelens, die niet altijd direct verminderen. Het vraagt dus om een bewuste keuze en motivatie.

Als psychotherapeut ben ik niet in staat uw klachten vóór u op te lossen. Wel kan ik u helpen, door met u uit te zoeken hoe u beter of anders met uw klachten om kunt gaan, hoe u uw eigen mogelijkheden (beter) kunt aanspreken, of eventueel hoe u uw klachten kunt leren accepteren als passend bij uw huidige situatie.

Het doel van psychotherapie kan zeer gevarieerd zijn: van klachtvermindering of verwerking van nare gebeurtenissen, naar bijv. leren voor jezelf op te komen, om een relatie aan te gaan of nog algemener om meer in contact te komen met je eigen emoties.

Veel mensen hebben baat bij psychotherapie, maar niet iedereen. Een garantie op succes kan dus niet gegeven worden. Vooraf is ook niet exact te voorspellen wat het resultaat van een therapie zal zijn. Dat is van meerdere factoren afhankelijk, onder andere de aard van de problemen en iemands eigen mogelijkheden.

De focus en werkwijze van een psychotherapie verschilt naar gelang het doel van de therapie, de wens en de persoonlijke voorkeur van de cliënt. Mijn eigen expertise en voorkeuren spelen hier natuurlijk ook een rol in; ik kan tenslotte niet alles. 

 

Duur van de gesprekken en de behandeling

Psychotherapie bestaat doorgaans uit gesprekken van 45 minuten die wekelijks plaatsvinden. De duur van een therapie kan variëren van enkele gesprekken tot maanden of zelfs jaren. Dat zullen wij in goed onderling overleg bepalen. Mijn ervaring heeft me geleerd dat een therapie gemiddeld tussen de 6 maanden en 2 jaar duurt.

 

Mijn manier van werken

Psychotherapie bestaat in allerlei vormen. Ik werk vooral integratief, dat wil zeggen dat ik elementen uit verschillende therapiemodellen samenvoeg tot een psychotherapie die passend is bij u als cliënt, maar gestoeld blijft op mijn kennis van wat (bewezen) effectief is voor de problemen waarvoor u zich meldt.

Mijn manier van werken kenmerkt zich door een focus op de totale beleving: gevoelens, gedachten, gedragingen en fysieke gewaarwordingen, met afwisselend aandacht voor een specifieke klacht of voor meer algemene patronen van in het leven staan. Het (beter) in contact komen met de eigen emoties is de afgelopen jaren voor mij belangrijk geworden voor een goedlopende therapie. Emoties zeggen ons wie wij zijn: wat we prettig vinden, wanneer we ons veilig voelen, waar onze grenzen liggen, wat we missen en waar onze behoeftes liggen. Daarbij werk ik veelal uit het referentiekader van Acceptance and Commitment Therapy (ACT, klik hier). Ik werk graag vanuit iemands kracht en hecht erg veel waarde aan een goede therapeutische relatie, waarbij openheid, betrokkenheid en humor voor mij belangrijk zijn. Naast ACT heb ik ook ervaring met cognitieve gedragstherapie (klik hier), schematherapie (klik hier) en interpersoonlijke psychotherapie (klik hier).  

 

Waarvoor ben ik ongeschikt?

Als u vooral met verslavingsproblemen of psychotische problemen kampt, dan ben ik niet de beste therapeut voor u. U kunt in dat geval beter bij een andere therapeut of bij een grote(re) instelling hulp zoeken. Hetzelfde geldt als u denkt (mede) medicatie nodig te hebben voor uw klachten (die kan ik u als psychotherapeut niet voorschrijven). Indien sprake is van seksuele stoornissen kunt u zich beter bij een seksuoloog melden.

Tenslotte geldt dat ik als parttime vrijgevestigde psychotherapeut niet in staat ben tot intensieve zorg of contact buiten wekelijkse afspraken om. Indien u vermoedt dat een wekelijks gesprekscontact niet afdoende zal zijn, kunt u zich beter aanmelden bij een (grote) GGZ-instelling waar ze u die zorg wel kunnen bieden.

 

Bij eventuele ontevredenheid

Indien u ontevreden bent over de behandeling bij mij of over mij als behandelaar, wil ik u vragen dit zo spoedig mogelijk met mij te bespreken. Wij zullen dan uitzoeken of we tot een oplossing kunnen komen en we bijvoorbeeld onze werkwijze kunnen aanpassen. Ook kan het zijn dat we tot de conclusie komen dat u beter elders uw therapie kunt voortzetten. In dat geval zal ik met u mee zoeken naar een geschikte andere behandelaar of behandelsetting.

Mocht dit niet tot een gewenst resultaat leiden en de problemen van de behandeling bij mij niet verholpen zijn, kunt u zich wenden tot de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP) om daar bemiddeling aan te vragen of een klacht in te dienen. Voor meer informatie klik hier.